Miez?

A footer.hu című kultúrszemelvényhez szorosan kapcsolódó filmekkel foglalkozó internetmegejelénese filmekrőlírós. Aktualitásokkal ritkán, régebbiekkel sűrűn foglalkozunk. Nem az a fontos, mi megy a moziban, hanem, hogy mit kéne nézni mozi helyett.

Virtuálstrici

Kispajtások

Footer - anyahajó
Köszönöm Oláf - csak személyes
Agnus - a LegBlog
Nessus - mesék messziről
Popgenny - zene + zene!?

Nyomkövető

Once - Többször

2009.06.19. 17:26 DeluksZ

vetito blog deluksz once glen hansardBe kell valljam a musical nemigazán tartozott a kedvenc műfajaim közé. Persze az olyan örök érvényű klasszikusok, mint a Hair, vagy a Grease nálam is a favoritok közt vannak, de sohasem kapartam a falat azért, hogy musicalt nézhessek. Ez valószínűleg a Once után sem lesz másként, hiszen ez a film valami egészen mást nyújt a néző számára, mint a klasszikus értelemben vett musicalek. Nekem személy szerint sokkal többet adott. A zene hibátlan, a színézek (akik igazából zenészek) tökéletes egyszerűséggel játszanak, a... na de ne rohanjunk előre.

Adott egy srác (akinek a nevét, úgy, ahogy a lányét sem, a film alatt nem tudjuk meg) aki édesapja porszívójavító műhelyében dolgozik, a köztes idejét pedig Dublin utcáin tölti zenéléssel. Gitározgat, napközben híresebb alkotásokat, éjszakánként saját szerzeményeket előadva. Egy ilyen esti performansz közben ismerkedik meg egy lánnyal, aki Csehországból vándorolt be a családjával, s akinek éppen rosszalkodik a porszívója. Ez az első kontakt, innentől pedig lépésről-lépésre épül a kapcsolat. Kiderül, hogy a csajszi zongorázik, nem is akárhogy. Van egy gyermeke, a férjével már nem élnek együtt, az anyja segít a gyermeknevelésben, és időnként betér egy helyi hangszerboltba zongorázgatni. Ebben a hangszerboltban történik meg az első spirituális azonosulás a két főszereplő közt, és innentől kezdve passzívan, de mégis elválaszthatatlanná válnak.

vetito blog deluksz once glen hansard
Spirituális azonosulási együttható 78%

Időközben a két muzsikus rájön, hogy milyen jó arc a másik, és hál'istennek zenélni is tudnak, ráadásul kurva jól. Olyannyira, hogy az akadémia Oscar-díjjal jutalmazta a próbálkozásaikat, de erről majd a technikai részben. Szóval hasonszőrű utcazenészekkel karöltve kibérelnek egy stúdiót és csinálnak egy lemezt. Pont. Innentől kezdve sajnos nem lehet a filmről spoiler nélkül beszélni, ettől függetlenül a leírós részben majd visszatérünk a befejezésre, csak amolyan ködösített formában. Egyelőre hanyagoljuk. Ha valakit nem fogott meg a sztori az ne csodálkozzon. Én sem a történet hihetetlenül izgalmas kicsengése miatt kezdtem el nézni az alkotást. Egyszerűen csak jónak tűnt, aztán kiderült, hogy nem csak jó, de a legjobb.

vetito blog deluksz once glen hansard
IwIw profilkép

A két főszereplő ténylegesen zenész. Glen Hansard a The Frames együttes frontembere, Irglová pedig Cseh dalszerző, énekesnő, aki gitáron és zongorán játszik. Egyikőjüknek sem volt sok filmes tapasztalata, bár Hansard már játszott filmben, méghozzá egy olyan alkotásban, melynek idővel még szentelek egy kiritkát a blogon (The Commitments). A filmes tapasztalatok hiánya viszont nem gátolta a zenészeket abban, hogy a lehető legtermészetesebben adják elő a történetet. A film dokumentarista megvalósítása és a színészek hihetetlenül könnyed játéka révén néha az az érzésünk támad, hogy a felvételek a szereplők tudta nélkül készülnek. Dublin utcáin sétálva. És ha már szóba került a spontaneitás elárulom, vannak olyan dalok a filmben, melyeket Hansard ott helyben költött, illetve olyan részek, melyeket a járókelők tudta nélkül vettek fel, ezzel is növelve az őszinte reakciók hatásfokát.

A nagyszerű színészi játékon kívül a film talán legnagyobb érdeme (figyelmen kívül hagyva a zenét) hogy hihetetlenül klisémentes. Borzasztóan realista környezetbe helyezi a két szereplőt, és az egész film alatt csak egyetlen olyan esemény volt, amit előre meg lehetett saccolni. A stúdiómunkás csóka nem köcsög, az édesapa nem elutasító és közönyös, a motor nem törik össze, és sorolhatnám még azokat a fordulatokat, melyeket én, mint valamelyest tapasztalt filmnéző szinte biztosra vettem egy romantikus drámában. Semmi. Az ég világon semmi nincs benne, amitől csak egy kicsit is elcsépelt lehetne az alkotás. Mondom... rejtett kamera, színtiszta életszag, semmi szentimentalizmus. A film ennek ellenére a legromantikusabb alkotás, amit valaha láttam. Minden felesleges giccs, halálos betegség, tragédia vagy katasztrófa nélkül ríkatja meg az embert, és hatol teljesen a szívéig.

vetito blog deluksz once glen hansard
A távolban már ott az Oscar-díj

Habár az Imdb nem sorolja a musical kategóriába, én mégiscsak megkockáztatom ezt a jelzőt, hiszen a filmben kb 20 perc van, amikor nem szól valamilyen zene. Ezek a betétek egyébként tökéletesen simulnak a filmbe. A Falling Slowly című remekmű pedig 2008-ban elnyerte az akadémia tetszését is, így Irglová és Hansard azóta Oscar-díjas zeneszerzők, és nem mellesleg a Grammy-díjat is megkapták ezért a dalért. Aki szereti a Coldplayt, annak minden bizonnyal tetszeni fog a zenei aláfestés, de nem kell Coldplay fannak lenni ahhoz, hogy szinte beleborzongjunk egyes szakaszokba. Az igényes zene kedvelői mindenképpen jól fognak szórakozni.

Nem hittem volna, hogy egy vörös hajú ír srác és egy zongorista Cseh leányzó ennyire közel tud jönni hozzám. Tökéletes játékkal mesélték el, milyen az, ha az ember talál valakit, aki ad egy kis lökést az élethez. Akiért, kis túlzással, érdemes felkelni reggel. Elmesélték milyen egymásra találni, és őszintén örülni az érzésnek, s tették mindezt úgy, hogy természetesek maradtak. A vége okozhat egy kis fejtörést, de biztos vagyok benne, hogy aki elgondolkodik az rájön, hogy ez volt a tökéletes befejezés egy tökéletes filmhez, amit egyébként 160.000 dollárból forgattak mindössze két hét alatt. Mi ez, ha nem profizmus?

Cím: Once (Egyszer) - 2006
Rendezte: John Carney
Főszereplők: Glen Hansard, Markéta Irglová
Időtartam: 85 perc
Imdb: LINK

2 komment

Címkék: 2006 oscar díj once glen hansard markéta irglová john carney

A bejegyzés trackback címe:

https://vetito.blog.hu/api/trackback/id/tr501195779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pen 2009.06.24. 13:26:25

Valóban az egyszerűségében rejlik a zsenialitása.
Sok újat nem tudok hozzátenni, mert igen kimerítő volt a kritika, de köszönöm, hogy megnézetted velem-amíg aludtál elejtettem egy-két könnycseppet, még ha azt is hiszed,hogy nem tetszett-
és tényleg...holnaptól elkezdek zongorázni,ha addig élek is (jó,kuss...igyekszem)

gekkócska 2009.06.29. 11:14:15

Jó volt nézni. 10/10. Nagyon nagy élmény.
süti beállítások módosítása