Miez?

A footer.hu című kultúrszemelvényhez szorosan kapcsolódó filmekkel foglalkozó internetmegejelénese filmekrőlírós. Aktualitásokkal ritkán, régebbiekkel sűrűn foglalkozunk. Nem az a fontos, mi megy a moziban, hanem, hogy mit kéne nézni mozi helyett.

Virtuálstrici

Kispajtások

Footer - anyahajó
Köszönöm Oláf - csak személyes
Agnus - a LegBlog
Nessus - mesék messziről
Popgenny - zene + zene!?

Nyomkövető

Ghost World - Peter Pan szindróma

2009.06.15. 16:43 DeluksZ

vetito blog deluksz ghost world peter pan szindrómaHa azt mondom, képregény adaptáció, gondolom mindenkiben egy színes alsóneműben repkedő fazon ugrik be, függetlenül attól, hogy Supermannek, Batmannek, vagy Captain Americának hívják. A lényeg, hogy a vászonra vitt képregények legtöbbször ugyanarra a kaptafára készülnek (és legtöbbször ugyanolyan pocsék film sül ki belőlük). Ebben a kommersz tengerben vergődve a Ghost World (vagy ahogy a botrányos fordításnak köszönhetően itthon megjelent: Tétova Tinédzserek) olyan számomra, mint egy mentőcsónak. Mit csónak... egyenesen mentőflotta.

Enid és Rebecca leérettségiztek, és körülbelül eddig terjed a terv, amit nagybetűvel Életnek hívunk. Hogy ezután mi legyen, azt nemigen tudják, csak azt, hogy mit nem szeretnének. Betagozódni a szürke, kliséktől hemzsegő fogyasztói társadalomba. Nem szeretnének olyanok lenni, mint bárki más, céltalanul tengetni napjaikat az unalmas kisvárosi környezetben, várva a halált. Az egyetlen terv egy közös albérlet, ám idővel ez is egyre bizonytalanabbá válik, ahogy a két lány személyisége, és a felnőtté váláshoz való viszonya egyre inkább eltávolodik.

vetito blog deluksz ghost world peter pan szindróma
A zsidó kislány és a náci barátja

Mindennapi programjukat (ami leginkább mások kifigurázása, és a cinizmus tökélyre fejlesztése) Seymour, egy végtelenül balek, negyvenes férfi rázza fel a maga passzív módján. Az újságban hirdető férfi (aki egyébként mániákusan gyűjti a 78-as bakeliteket) eleinte csak mint célpont szerepel a két lány fejében, de az idő múlásával Enid rájön a kettőjük közt lévő hasonlóságokra. Közeledni kezd a férfihez, nem kis bonyodalmat okozva ezzel mind Seymolurnak, mind Rebeccának, aki idő közben kezdi elfogadni a szabályokat, amiken nem változtathat. Felelősségteljesebb lesz, munkát szerez, albérletet keres, és még a pasik is érdeklik.

Daniel Clowes azonos című képregénye, mely a film alapjául szolgált, egész kis kultuszt teremtett a tengerentúlon. Talán pont ebből kifolyólag, a film meglepően jó fogadtatásban részesült. A kritikusok áradoztak, elég sok filmfesztiválon szerepelt programként, és ezeken a fesztiválokon jó pár díjat be is zsebelt. Habár nem volt blockbuster, a 7 milliós költségvetés megtérült, és az alkotás nálam mindenképpen a kultuszfilmek képlékeny kategóriájába került, már az első megtekintés után.

vetito blog deluksz ghost world peter pan szindróma
"Fel a kezekkel, ribanc!"

Habár a két lány látszólag azonos mértékben osztozik a főszereplő poszton, mégis csak Enid (akinek teljes neve Enid Coleslaw, Daniel Clowes anagrammája) az, akire jobban oda kell figyelnünk. Sokkal jobban ragaszkodik az általa kreált világhoz, mint Becca. Elutasítóbb, keserűbb karakter, és jóval nehezebben megy számára az átállás. Az eredeti képregényben ez sokkal nyilvánvalóbb. A rajzolt Becca csak amolyan állandó társaság, tökéletes hallgató. Nem igazán van mit hozzátennie Enid folyamatos siránkozásaihoz, és ha nem képezne mellette Enid nagyon erős kontrasztot a társadalommal szemben még akár szociálisan fejlett tinédzsernek is nevezhetnénk. Nem úgy Seymourt, akinek látszólag már semmi esélye arra, hogy normális életet éljen, és a legszörnyűbb, hogy ezzel ő is tisztában van. A képregényben ténylegesen csak mint célpont van jelen, a filmben viszont Zwigoff elképzelései alapján központi szerep jut neki. Nem csak a groteszk szerelmi szálon, de a sokkal komolyabb filozófiai vonalon is, mely végső soron rádöbbenti a szereplőket önnön gyengeségükre, magukkal szembeni haragjukra, és a végkifejlettig vezet.

vetito blog deluksz ghost world peter pan szindróma
Mindjárt kínos lesz a szitu

Summa: Mindent egybe véve a Gost World egy nagyon addiktív alkotás, amit időről-időre újra megnéz az ember. Talán azért, hogy örüljünk, mi már túlléptünk ezeken a korlátokon, talán csak azért, hogy erőt merítsünk egy-egy nagyobb lépés előtt. Persze lehet, hogy csak azért, mert Johansson, Birch és Buscemi nagyszerűen játszanak, a film pedig egészen kiváló, még akkor is, ha nem próbáljuk kifacsarni minden egyes mozzanatát. Az a fajta alkotás, ami cselekvésre ösztönöz, amiből átültethetünk valami a mindennapokba. Értékes. Nézzétek meg, majd rájöttök.

Cím: Ghost World (Tétova Tinédzserek) - 2001
Rendezte: Terry Zwigoff
Főszereplők: Tora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi
Időtartam: 111 perc
Imdb: LINK

Szólj hozzá!

Címkék: 2001 scarlett johansson adaptáció steve buscemi ghost world terry zwigoff tora birch

A bejegyzés trackback címe:

https://vetito.blog.hu/api/trackback/id/tr751186975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása