Miez?

A footer.hu című kultúrszemelvényhez szorosan kapcsolódó filmekkel foglalkozó internetmegejelénese filmekrőlírós. Aktualitásokkal ritkán, régebbiekkel sűrűn foglalkozunk. Nem az a fontos, mi megy a moziban, hanem, hogy mit kéne nézni mozi helyett.

Virtuálstrici

Kispajtások

Footer - anyahajó
Köszönöm Oláf - csak személyes
Agnus - a LegBlog
Nessus - mesék messziről
Popgenny - zene + zene!?

Nyomkövető

Brüno - Kandikamera (mű)Osztrák módra

2009.07.20. 20:25 DeluksZ

Ugye mondtam, hogy lesznek néha aktualitások. Olyan filmek, amelyek idővel úgyis helyet kapnának a blogban, attól függetlenül, hogy leginkább értékes darabokra próbálom felhívni a figyelmet. A terminátor után ezúttal a legújabb SBC (Sacha Baron Cohen) agymenés, a Brüno lesz terítéken, és előre szólok, hogy ez a menü nem biztos, hogy mindenkinek ugyanannyira fog ízleni. A fehér-fekete repperként és antiszemita kazah riporterként elhíresült Cohen harmadik karakterét, a csőbuzi osztrák divatmajmot, Brünot hozta el a mozikba, hogy így váltson ki mindenkiből csodálatot, bírálatot, gyűlöletet, de közönyt, azt semmiképpen sem.

Adott egy "ez a srác homokosabb, mint egy tengerpart" szinten meleg osztrák divatmániás fazon, akinek egyetlen vágya, hogy híres lehessen. Ez otthon többé-kevésbé sikerül is neki. Egy menő műsort vezet, és ismerik a nevét, ám egy igen extrém tépőzáras kezeslábasnak köszönhetően derékba törik ez a gyönyörű és tartalmas karrier. Ráadásul szeretője, Diesel, a hónaljcirkáló utaskísérő sem vállalhatja tovább "égő" barátját, így új fenék után néz. Hősünk mindezen bal történések után ráeszmél a divatvilág felszínességére és ürességére, majd úgy dönt, hogy inkább az államokat választja celebbé válásának színhelyéül, így gépre száll és irány Los Angeles. Egyetlen társa legnagyobb rajongója (és hódolója), Lutz, egy harmadrangú talpnyaló, aki őszintén hisz imádottja tehetségében és szerencséjében. A híressé válás persze korántsem úgy megy, mint nálunk, hogy valóságshow - playboy - állandó műsor egy kereskedelmi csatornán. Ezzel Brüno is szembesül, így a filmezés, műsorkészítés, jótékonysági tevékenységek, közel keleti béketárgyalások, és legfőképp a heteróvá válás szerepel a "to do" listán.

vetito blog deluksz bruno
Lehet férfi ennél nőiesebb?

Cohen alkotásait eddig sem lehetett szó nélkül hagyni. A Borat a maga álriport műfajával üdítően hatott a mozis felhozatalra, Habár a vizuális eszközökkel nem volt mindenki kibékülve. Tegye fel a kezét, aki szórakoztatónak találja két cseppet sem vonzó meztelen férfi birkózását). Ettől függetlenül az erős társadalomkritika, a konvencionális eszmék kifigurázása, a görbe tükör az ameriaki társadalom előtt (az amcsik amúgy is elég jó alanyok az ilyen görbetükrös kísérletekhez) mind véleményformálásra késztették az embert. A főszereplő igazából nem más, mint egy eszköz, egy csatorna, amin keresztül az igazi főszereplő, az utca embere a hol megrendezett, hol teljesen valós szituációkban alkothatott maradandót. Valami hasonló zajlik itt is annyi különbséggel, hogy a kitalált karakter történetesen egy becsvágyó homosexuális ürge, aki egyáltalán nem annyira szimpatikus, mint Borat, de ezzel egyetemben sokkal merészebb és - habár nem antiszemita - erkölcsileg lényegesen romlottabb. Én nehezen szűrtem le, mely szituációk voltak valóságosak, de van néhány igen parázs jelenet, amit ha megfelelő háttérbiztosítás nélkül hajt végre az ember, akkor vagy hihetetlenül elkötelezett a művészet és a mondanivalója iránt, vagy egyszerűen csak hülye. SBC kapott fenyegetést arab terroristáktól, palesztin-zsidó kérdésben próbált közös álláspontot teremteni a két nemzet képviselői között, és fehér létére még egy fekete gyermek örökbefogadásával (elcserélésével) is megpróbálkozott, amit a külföldi TV show vendégei igen harsányan elítéltek.

vetito blog deluksz bruno
Apja fia

Olvastam már, hogy ez az ember zseni. Egyesek rajonganak az alkotásaiért, míg mások nem is értik, ilyen szenny hogy kerülhet egyáltalán moziba, ám a kettő álláspont között kevés ember helyezkedik el. Rajtam kívül nem sokan képviselnek mérsékelt nézőpontot, ám én úgy vélem Cohen alkotásai, habár néha nálam is kiverik a biztosítékot, azért jó példával járhatnak elő. És itt nem a meleg kérdésre gondolok, mert a melegeknek valószínűleg ugyanannyi joguk van felháborodni a filmen, mint a heteróknak. Egyébként sem arról híres a film, hogy bárkinek is bármilyen szinten megfeleljen. Gyakorlatilag nem tudok elképzelni olyan embert, akit valamilyen szinten ne sértene a film, ha máshogy nem akkor csak a látottak alapján. Azt tudnám mondani, amire a South park előtt figyelmeztetnek minket. "Megtekintését semmilyen korosztály számára nem ajánljuk". Persze ez csak elővigyázatosság, hiszen am ember kíváncsi. Pláne akkor ha mindenki tátott szájjal, hányingert imitálva, vagy könnyező szemekkel lép ki a moziteremből.

Nem is fecsérelném tovább a szót, mert klasszikus értelembe vett filmként nem igen lehet elemezni az alkotást. A vélemény pedig annyi, ahány ember megnézni ezt a pimasz kandi kamerát. Lévén filmtechnikai megvalósításokról felesleges is vitázni, marad a tartalom, a mondanivaló. ez az egyetlen olyan csont, amiről le lehet rágni valamit, és pontosan ez a rész, ami mindenkinek máshogy ízlik. Van akinek rágós lesz, van aki le sem tudja nyelni, és biztosan akadnak majd olyanok is, akik repetázni szeretnének.

Az apróbb hibák javítása még hátra van, de most el kell rohannom.

Cím: Brüno (Brüno) - 2009
Rendezte: Larry Charles
Főszereplők: Sacha Baron Cohen
Időtartam: 81 perc
Imdb: LINK

Szólj hozzá!

Címkék: 2009 sacha baron cohen brüno larry charles

A bejegyzés trackback címe:

https://vetito.blog.hu/api/trackback/id/tr491257362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása